خانه / تغذیه / آیا روغن‌های گیاهی واقعا سالم تر هستند؟

آیا روغن‌های گیاهی واقعا سالم تر هستند؟

پژوهشی جدید بر روی یک مطالعه قدیمی نشان می دهد که روغن‌های گیاهی چندان تاثیری بر سلامتی ندارند.

احتمالا بسیاری از خوانندگان این مطلب مدت هاست که برای جلوگیری از آسیب دیدن سلامتی شان و نیز سالم تر ماندن از روغن های جامد و نباتی دوری می کنند و به انواع روغن های گیاهی برای پخت و پز روی آورده اند.

بحث ها و برخی تحقیقات مدرن انجام شده همگی توصیه به استفاده از روغن‌های گیاهی برای سالم ماندن می کنند و حتی انجمن قلب آمریکا نیز پیشنهاد داده است که برای سالم ماندن از روغن هایی مانند روغن زیتون استفاده کنیم. همه تبلیغات استفاده از روغن های گیاهی بر این پایه استوار است که مصرف این روغن ها باعث کاهش کلسترول خود و در نتیجه کاهش احتمال بیماری های انسداد قبلی و شریانی خواهد شد.

این ایده البته تا کنون کم تر مورد بررسی و پژوهش های دقیق قرار گرفته است. در یکی از ازمعدود تحقیق های انجام شده که بین سال های ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۳ انجام گرفته، افرادی که روغن های گیاهی را جایگزین روغن های دیگر کرده اند مورد بررسی قرار گرفته اند. یکی از نکات قابل توجه در مورد این تحقیق، این است که هیچ گاه به دقت به جزئیات آن پرداخته نشد و داده های حاصل از آن هیچ گاه مورد بررسی های موشکافانه قرار نگرفت اما بالاخره مطالعاتی که جدیدا منتشر شده است، داده های آن را موشکافانه تر بررسی کرده است.

رامسدن یکی از محققان موسسه ملی سلامتی که مشتاق به دقت دوباره در این پژوهش قدیمی شده بود، به همراه جمعی از همکاران خود مشاهده کردند که جایگزینی روغن های گیاهی به جای روغن های اشباع شده هیچ تاثیری بر روی میزان بیماری قلبی افراد ندارد. این پژوهش می گوید هیچ تقاوتی میان نرخ مرگ و میر ناشی از بیمارهای قلبی و یا بیماری های مرتبط با قلب بین این دو دسته وجود ندارد.

بر پایه این تحقیق هیچ نشانه و شواهدی وجود ندارد که افرادی که روغن های گیاهی مصرف می کنند، کم تر به بیماری های انسداد شریان های قلبی دچار می شوند. در واقع این تحقیق ضمن قبول این که افراد مذکور در نتیجه مصرف روغن های گیاهی کلسترول کم تری دارند، بیان می کند که این مساله هیچ ارتباطی با کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های انسداد قلبی ندارد.
این تحقیق حتی مدعی شده است که مصرف روغن های گیاهی در سنین بالای ۶۵ سال می تواند بر سلامتی افراد اثرات منفی تری نسبت به روغن های اشباع شده داشته باشد.

 

درباره ی ali

مطالب مرتبط

باورهای غلط در مورد رژیم های غذایی

سلامت نیوز:این روزها که همه به دنبال لاغری و کاهش وزن هستند، مطالب زیادی در مورد رژیم غذایی و لاغری منتشر می شود. اما تمایز قائل شدن میان اطلاعات علمی و تاییدشده از سوی منابع معتبر، شبه علم و باورهای علمی غلط دشوار است. تلاش برای کاهش وزن به منظور تناسب اندام و سالم بودن باید طبق اصول و منطق درست باشد. به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، تمایل رو به افزایش مردم به خصوص در دهه گذشته برای استفاده از رژیم غذایی و ورزش برای لاغری، باعث شده افسانه ها، خرافات، شبه علم و علم، همگی در هم گره بخورد و بحث سلامت، تغذیه و رژیم های لاغری به شکل کاملاً سلیقه ای و تبلیغاتی به عموم مردم معرفی شود.واقعیت آن است که اصول علمی در عین پیچیدگی، منطق و الگوی مشخصی دارند و از همه مهم تر اینکه بر اساس واقعیت و تجربه شکل گرفته اند، به طور مثال وقتی گفته می شود غذای چرب برای بدن مضر است، دلایل علمی، تحقیقات مختلف، آزمایشات واقعی، مطالعات روی زندگی افراد در درازمدت و کوتاه مدت و غیره انجام شده، به علاوه میزان شرایط مضر بودن، مقدار آن و بسیاری جزئیات دیگر بر اساس شواهد علمی مشخص شده نه آن که صرفاً عقیده یا طرز فکر یا سلیقه یک فرد یا یک گروه از افراد باشد.برخی کارشناسان علوم تغذیه بر این باورند که برخی از افراد فکر می کنند برای لاغر شدن باید تمام غذاهای مورد علاقه و پرکالری را کنار گذاشت و به همین دلیل همیشه با رژیم غذایی سالم سر جنگ دارند. ولی در حقیقت لزومی به این کار نیست. دلیل ندارد برای کاهش وزن افراد ارتباط با غذای محبوب خود را قطع کنند. به گفته آنان، در واقع مسئله مهم، کاهش کالری دریافتی در روز است که از نظر بحث سلامت، رعایت تعادل گروه های غذایی اهمیت دارد. ولی غذاهای مورد علاقه همگی می توانند بخشی از برنامه رژیم لاغری باشند، فقط باید مراقب مقدار کل کالری دریافتی و تعادل گروه های غذایی در روز بود. ممنوعیت برنج، نان و نشاسته، اشتباه است مهدی معتمد عضو انجمن متخصصان تغذیه در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: تعداد زیادی از مردم به خصوص در ایران فکر می کنند غذاهایی با نشاسته زیاد، مثل نان، برنج، ماکارونی و غیره چاق کننده هستند و در رژیم غذایی باید از خوردن آن ها پرهیز کرد، ولی از نظر اصول تغذیه، این ترکیبات لزوماً چاق کننده یا مضر نیستند و مراجع معتبر تغذیه پیشنهاد می کنند به جای محصولات غلات تصفیه شده، از غلات کامل استفاده شود که باعث احساس سیری بیشتر می شود. وی می افزاید: به عنوان مثال توصیه می شود حدود نیمی از غلات دریافتی، غلات کامل باشد، محصولاتی مثل برنج قهوه ای، نان، ماکارونی و غلات کامل همگی در این دسته قرار می گیرند و غلات کامل علاوه بر آن که فیبر زیادی در خود دارند، آهن و مواد مغذی دیگر بدن را هم تأمین می کنند. تصور غلط در مورد سالم بودن غذاهای بدون گلوتن معتمد با بیان اینکه گلوتن پروتئینی است که در گندم و جو وجود دارد، ادامه می دهد: تصور مضر بودن گلوتن بیشتر به خاطر آگاهی بیشتر مردم در مورد بیماری سلیاک است زیرا در بیماری خود ایمن سلیاک، بیمار به گلوتن حساس است. اگر بیماری سلیاک ندارید، دلیلی ندارد از گلوتن فرار کنید. وی اضافه می کند: رژیم غذایی خالی از گلوتن به هیچ وجه توصیه نمی شود چرا که دریافت ویتامین، فیبر و مواد معدنی معمولاً با حذف غذاهای دارای گلوتن بسیار سخت می شود. رژیم غذایی لاغری به معنای حذف چربی نیست این کارشناس علوم تغذیه تصریح می کند: یکی از رایج ترین تصمیمات اشتباه در رژیم های لاغری، تلاش برای حذف چربی از رژیم غذایی است، حذف چربی برای کاهش وزن چندان مفید نیست، چربی مواد مغذی و ضروری زیادی برای بدن تأمین می کند. وی می گوید: یک رژیم غذایی سالم باید حتماً شامل مقداری چربی باشد و این باور اشتباه از آن جا شکل گرفته که هر گرم از چربی کالری بیشتری نسبت به پروتئین یا کربوهیدرات دارد، ولی بهتر است برای کاهش وزن، مقدار چربی دریافتی روزانه تحت کنترل باشد و چربی های سالم تر مثل روغن آووکادو، روغن گردو، روغن زیتون و غیره مصرف کرد و توصیه می شود فقط حدود ۱۰ درصد از کالری دریافتی روزانه به شکل چربی اشباع باشد. لاغری با گیاه خواری، ممنوع معتمد ادامه می دهد: برخی از افراد بر این باورند که گیاه خواری باعث کاهش وزن و سلامت بیشتر می شود که این باور درست نیست، غذاهای غیرگیاهی ترکیبات مفید (مثل پروتئین) زیادی دارند که حذف کامل آن ها بدون جایگزین توصیه نمی شود و بهتر است یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. نخوردن صبحانه شما را چاق می کند وی اظهار می دارد: نخوردن صبحانه حس گرسنگی را در طول روز زیاد می کند و باید تمایل به غذاها بیشتر شود، اگر دوست داریم بدنی سالم و رژیم غذایی متعادل داشته باشیم یا برای کاهش وزن اقدام کنیم، باید بر اساس پیشنهادهای متخصصان تغذیه پیش برویم و با باورهای غلط سلامتی را به خطر نیندازیم.