خانه / تغذیه / دانستنی های روغن زیتون

دانستنی های روغن زیتون

سلامت نیوز:

به گزارش سلامت نیوز به نقل از سایت دکتر کرمانی، (و شجره تخرج من طور سیناء تنبت بالدهن و صبغ للاکلین) (مومنون۲۰) بهترین روغنی که تا به حال انسان ها شناخته اند روغن زیتون است.

برتری و اهمیت روغن زیتون این است که:

۱- اسید های چرب امگا-۳ دارد.
۲- بالاترین درصد غیر اشباع تک پیوندی را دارد.
۳- دارای اسکوالین( عامل کاهش دهنده کلسترول خون ) است.
۴- دارای مواد آنتی اکسیدان است.
۵- کشور های مدیترانه مثل سوریه و لبنان که روغن زیتون زیاد مصرف می کنند٬ کمترین آمار ابتلا به سرطان سینه را دارند.

خواص روغن زیتون:

روغن زیتون از محبوب ترین روغن های گیاهی است که طعم خوب و فواید بسیاری دارد.

از ۴۰۰۰ سال پیش٬ مصریان باستان به خواص درمانی آن پی برده بودند و از آن در طب باستان٬ استفاده زیادی می شده است.

امروزه نیز دنیای پزشکی به اهمیت آن آگاه شده و تحقیقات گسترده ای در مورد اثرات آن انجام می دهد.

روغن زیتون حاوی اسید های چرب از جمله اسید اولئیک ٬ اسید پالمیتیک ٬ اسید لینولئیک ( اسید چرب امگا-۶ ) و مقدار بسیار اندکی اسید لینولنیک ( اسید چرب امگا-۳ ) و مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E یا آلفاتو کوفرول ٬ کاروتنوئید ها و ترکیبات فنولی مثل هیدروکسی تیروزول و اولیورویین و ویتامین های AوD وK است.

روش انتخاب روغن زیتون مرغوب:

اول: آن را ببویید.
روغن زیتون خوب باید بوی زیتون یا سبزی یا سیب بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است.

اگر بوی فلزی احساس کردید ٬ بدانید که روغن ٬ نامرغوب یا فاسد است.

دوم: آن را بچشید.
برای این کار طوری روغن را روی زبان بریزید که سقف دهان را نپوشاند.

مزه روغن نامرغوب روی زبان به کندی پخش می شود.

برخی روغن های خوب در عقب دهان مزه تندی ایجاد می کند که نشانه برداشت زیتون نارس است.

سوم: آن را ببینید.
ولی دیدن رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست.

زیرا به راحتی می توان در آن تقلب کرد. به علاوه هر نوع زیتون رنگ مخصوص خود را دارد.

حتی اگر مقدار برگ های زیتون همراه دانه زیاد باشد ٬ رنگ روغن حاصل را تغییر می دهد.

ملاحظه:

ازخرید روغن هایی که در ظروف شفاف و درمعرض نور و دمای بالا نگهداری شده٬ خودداری کنید.

روغن زیتون باید در جای خشک و خنک و تاریک قرار داشته باشد.

پس از استفاده درب ظرف را بلافاصله ببندید.

زیرا روغن زیتون به سرعت بو و مزه غذاهای مختلف را به خود می گیرد و در اثر تماس با اکسیژن هوا فاسد می شود.

نگهداری روغن در ظروف سرامیکی یا پلاستیکی تیره بهتر از ظروف پلی اتیلنی شفاف می باشد.

روغن زیتون را در شرایط مناسب می توان ۱۲۰ تا ۱۹۰ روز نگهداری کرد.

مثل اکثر روغن های مایع غیر اشباع است و برای سرخ کردن مناسب نیست.

متشکل از اسید های چرب غیر اشباع مونو است که نمی تواند در مقابل افزایش دما مقاومت کند.

سریعا اکسیداسیون می شود و طعم و بوی خود را از دست می دهد.

برای استفاده از روغن می توان روغن زیتون را در حین پختن غذا و یا زمانی که غذاهایی که روی آتش است ٬ و هنوز آب دارد اضافه کرد.

دانستنی های روغن زیتون:

۱- ارزش غذایی بو دار از بی بوی آن بیشتر است.
۲- در هر غذایی که در حین پخت آب دارد می توانید از روغن زیتون استفاده کنید.
۳- مصرف آن برای حفظ سلامت قلب و عروق مفید است.
۴- پایین آورنده چربی بد خون مانند تری گلیسیرید است.
۵- اخطار: مصرف بیش از حد روغن زیتون باعث چاقی می شود.
۶- در شرایط مناسب بیشتر از ۲ سال قابلیت نگهداری ندارد.
با در دست داشتن کتاب های دکتر کرمانی همه جا و همه وقت با خواص و میزان مصرف مواد غذایی مختلف آشنا می شوید برای دریافت مجموعه کتاب ها کلیک کنید

نگهداری روغن زیتون:

باید در جای خنک و به مدت کوتاه تا زمان انقضای آن نگه داری شود.

روغن بسیار مفیدی است اما نگهداری آن مشکل است.

در بسیاری موارد تخریب روغن زیتون از آغاز تولید شروع می شود.

حرارت ونور ٬ این روغن را از بین می برند ولی متاسفانه توجه چندانی به این موضوع نمی شود.

در صورتی که این مراقبت های ساده را انجام دهید ٬ به مدت طولانی ( نزدیک به دو سال ) قابل نگهداری خواهد بود.

فواید روغن زیتون:

٭بسیاری معتقدند سلامت و عمر طولانی ساکنان مدیترانه در قرون گذشته مدیون استفاده از زیتون و روغن زیتون است.

٭سلامت شریان ها را تامین می کند٬

٭کلسترول بد خون را کاهش می دهد٬

٭مانع تنگ شدن شریان ها می شود.

٭وجود ریزمغذی ها و ویتامین E بالا٬ این روغن را به یک محافظ قلب در برابر انواع بیماری ها تبدیل کرده است.

٭ این روغن آنتی اکسیدانی قوی است و برای کاهش ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی موثر است.

٭مصرف خالص این روغن از نظر آنتی اکسیدانی مانند اسید اولئیک غنی است.

٭مسوول محافظت در برابر اکسیداسیون است ٬ در نتیجه از بروز سرطان جلوگیری می کند.

* امروزه تاثیر روغن زیتون در جلوگیری از سرطان کولون ٬ سرطان سینه و پوست ثابت شده است.

٭ قند خون را تنظیم می کند به همین دلیل از روغن هایی است که در رژیم های غذایی دیابتی ها تجویز می شود.

٭مطالعات نشان داده اند افرادی که در رژیم غذایی خود از روغن زیتون طبیعی به جای سایر روغن ها استفاده می کنند ٬ کمتر به دیابت مبتلا می شوند.

٭ ملین مزاج و تقویت کننده دستگاه گوارش٬ درمان کننده یبوست های مزمن و انسداد روده است.

٭ برای سرخ کردن در حرارت بالا اصلا مناسب نیست.

درباره ی ali

مطالب مرتبط

نگهداری ترشی در ظرف پلاستیکی ممنوع!

سلامت نیوز:ترشی را در ظرف های پلاستیکی بریزیم خوب است یا نه؟ ترشی یک چاشنی در سبد غذایی بعضی از خانوارهای ایرانی است و در خوردن غذاهای سنتی خوشمزه ایرانی، جایگاه ویژه داشته اما ارزش غذایی خاصی ندارد. به گزارش سلامت نیوز به نقل از زندگی آنلاین حتی برخی از دندان پزشکان، نسبت به فساد دندان با مصرف زیاد ترشی هشدار می دهند. درباره ترشی و نگهداری از ترشی برای نگهداری درست از ترشی ، این نکات را بدانید تابستان فصل ترشی های رنگ رنگ است. فصل خیارشور و لیته و هفت بیجار. اگر قرار است خودتان دست به کار تهیه این ترشی ها شوید، باید قبل از آماده کردنشان اصول اولیه کار و فوت کوزه گری را بدانید. اگر هم آنها را آماده تهیه می کنید، باز باید از شرایط نگهداری و مصرفشان با خبر باشید. در اینجا نکاتی را درباره نگهداری ترشی را برایتان بازگو می کنیم. نکاتی درباره نگهداری ترشی ها بهتر است ترشی را در ظروف سفالی یا بلوری یا چوبی بریزید و در آن ها نگهداری کنید. یادتان باشد حتماً از مصرف ظروف پلاستیکی پرهیز کنید ظروف پلاستیکی طعم چاشنی را پس از مدتی تغییر می دهند. به طور کلی، چاشنی ها را در جای خشک و خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری کنید؛ همچنین درِ ظرف را محکم ببندید که هوا وارد آن نشود. باقیمانده ی ترشی سر سفره را به ظرف اصلی بازنگردانید؛ در غیر این صورت، این کار تمامی محتوای ظرف را غیرقابل استفاده می کند. دقت کنید که قاشق یا ملاقه ای که با آن قصد برداشتن چاشنی را از ظرف اصلی دارید حتماً تمیز و خشک باشد؛ حتی به اندازه ی نوک قاشق چربی شما را از تمامی چاشنی محروم خواهد کرد. هر ماده ی خارجی که به ظرف ترشی وارد شده و در سطح سرکه ی آن شناور است، باید فوراً برداشته شود. آیا ترشی های صنعتی، نگهدارنده دارد؟ برخلاف باور نادرستی که وجود دارد در ترشی های کارخانه از مواد نگهدارنده یا افزودنی خاصی استفاده نمی شود. اسید استیک (سرکه) خود نوعی نگهدارنده ترکیبات ترشی است. اسید استیک سرکه می تواند با کاهش pH مدت زمان ماندگاری این محصول را افزایش دهد. هیچ نوع میکروب بیماری زا یا عامل فسادی نمی تواند در محیط اسیدی رشد کند. از خرید محصولاتی که برچسب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت را ندارد خودداری کنید. سرکه مورد استفاده در ترشی های کارخانه از میوه تهیه می شود و شایعاتی که در خصوص استفاده از سرکه های تهیه شده از اسیدهای سنتزی و شیمیایی بدون دخالت میوه در ترشیجات کارخانه ای وجود دارد نادرست است و هیچ خطری برای سلامت ندارند. علت اینکه نمک به ترشی اضافه می شود چیست؟ علت افزودن نمک به ترشی تخمیر مطلوب تر و مزه دار شدن ترکیبات آن است. با حذف نمک تغییر چندانی در محصول ایجاد نمی شود. بهتر است در شیوه خانگی، ترشی هایی بدون افزودن نمک تهیه شود به کارخانجات توصیه شده تا علاوه بر کاهش استفاده از نمک مصرفی، انواعی از ترشیجات را به صورت رژیمی و بدون استفاده از نمک تهیه کنند. آیا ترشی، فساد پذیر است؟ برخلاف شورها، احتمال فساد و کپک زدن ترشی ها تقریبا در حد صفر است. علاوه بر خاصیت نگهدارنده بودن سرکه آن، اغلب ترشی های کارخانه پاستوریزه می شوند و در این فرآیند حرارتی آلودگی های احتمالی از بین می رود. در صورت ورود قاشق آلوده به ظرف ترشی یا باز ماندن در آن احتمال کپک زدن وجود دارد. بهتر است موادغذایی کپک زده را کاملا دور بریزید. از مصرف ترشی کپ زده خودداری کنید. برای نگهداری ترشی نیازی به یخچال نیست و قرار دادن آن در محیط دور از نور و حرارت اکتفا می کند. بهترین سبزی ها برای درست کردن ترشی عبارت اند از: گشنیز –جعفری-نعنا- ترخون- مرزه- ریحان شوید -پیازچه -پونه –آویشن- شنبلیله -ساقه های تازه و سبز سیر برگ و ساقه ی جوان و ترد کرفس -جاشیر یا جوشیر- چوچاق یا شوشاق -خالواش -کاکوتی یا کوتکوتو