خانه / تغذیه / دانستنی های روغن زیتون

دانستنی های روغن زیتون

سلامت نیوز:

به گزارش سلامت نیوز به نقل از سایت دکتر کرمانی، (و شجره تخرج من طور سیناء تنبت بالدهن و صبغ للاکلین) (مومنون۲۰) بهترین روغنی که تا به حال انسان ها شناخته اند روغن زیتون است.

برتری و اهمیت روغن زیتون این است که:

۱- اسید های چرب امگا-۳ دارد.
۲- بالاترین درصد غیر اشباع تک پیوندی را دارد.
۳- دارای اسکوالین( عامل کاهش دهنده کلسترول خون ) است.
۴- دارای مواد آنتی اکسیدان است.
۵- کشور های مدیترانه مثل سوریه و لبنان که روغن زیتون زیاد مصرف می کنند٬ کمترین آمار ابتلا به سرطان سینه را دارند.

خواص روغن زیتون:

روغن زیتون از محبوب ترین روغن های گیاهی است که طعم خوب و فواید بسیاری دارد.

از ۴۰۰۰ سال پیش٬ مصریان باستان به خواص درمانی آن پی برده بودند و از آن در طب باستان٬ استفاده زیادی می شده است.

امروزه نیز دنیای پزشکی به اهمیت آن آگاه شده و تحقیقات گسترده ای در مورد اثرات آن انجام می دهد.

روغن زیتون حاوی اسید های چرب از جمله اسید اولئیک ٬ اسید پالمیتیک ٬ اسید لینولئیک ( اسید چرب امگا-۶ ) و مقدار بسیار اندکی اسید لینولنیک ( اسید چرب امگا-۳ ) و مواد آنتی اکسیدان مانند ویتامین E یا آلفاتو کوفرول ٬ کاروتنوئید ها و ترکیبات فنولی مثل هیدروکسی تیروزول و اولیورویین و ویتامین های AوD وK است.

روش انتخاب روغن زیتون مرغوب:

اول: آن را ببویید.
روغن زیتون خوب باید بوی زیتون یا سبزی یا سیب بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است.

اگر بوی فلزی احساس کردید ٬ بدانید که روغن ٬ نامرغوب یا فاسد است.

دوم: آن را بچشید.
برای این کار طوری روغن را روی زبان بریزید که سقف دهان را نپوشاند.

مزه روغن نامرغوب روی زبان به کندی پخش می شود.

برخی روغن های خوب در عقب دهان مزه تندی ایجاد می کند که نشانه برداشت زیتون نارس است.

سوم: آن را ببینید.
ولی دیدن رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست.

زیرا به راحتی می توان در آن تقلب کرد. به علاوه هر نوع زیتون رنگ مخصوص خود را دارد.

حتی اگر مقدار برگ های زیتون همراه دانه زیاد باشد ٬ رنگ روغن حاصل را تغییر می دهد.

ملاحظه:

ازخرید روغن هایی که در ظروف شفاف و درمعرض نور و دمای بالا نگهداری شده٬ خودداری کنید.

روغن زیتون باید در جای خشک و خنک و تاریک قرار داشته باشد.

پس از استفاده درب ظرف را بلافاصله ببندید.

زیرا روغن زیتون به سرعت بو و مزه غذاهای مختلف را به خود می گیرد و در اثر تماس با اکسیژن هوا فاسد می شود.

نگهداری روغن در ظروف سرامیکی یا پلاستیکی تیره بهتر از ظروف پلی اتیلنی شفاف می باشد.

روغن زیتون را در شرایط مناسب می توان ۱۲۰ تا ۱۹۰ روز نگهداری کرد.

مثل اکثر روغن های مایع غیر اشباع است و برای سرخ کردن مناسب نیست.

متشکل از اسید های چرب غیر اشباع مونو است که نمی تواند در مقابل افزایش دما مقاومت کند.

سریعا اکسیداسیون می شود و طعم و بوی خود را از دست می دهد.

برای استفاده از روغن می توان روغن زیتون را در حین پختن غذا و یا زمانی که غذاهایی که روی آتش است ٬ و هنوز آب دارد اضافه کرد.

دانستنی های روغن زیتون:

۱- ارزش غذایی بو دار از بی بوی آن بیشتر است.
۲- در هر غذایی که در حین پخت آب دارد می توانید از روغن زیتون استفاده کنید.
۳- مصرف آن برای حفظ سلامت قلب و عروق مفید است.
۴- پایین آورنده چربی بد خون مانند تری گلیسیرید است.
۵- اخطار: مصرف بیش از حد روغن زیتون باعث چاقی می شود.
۶- در شرایط مناسب بیشتر از ۲ سال قابلیت نگهداری ندارد.
با در دست داشتن کتاب های دکتر کرمانی همه جا و همه وقت با خواص و میزان مصرف مواد غذایی مختلف آشنا می شوید برای دریافت مجموعه کتاب ها کلیک کنید

نگهداری روغن زیتون:

باید در جای خنک و به مدت کوتاه تا زمان انقضای آن نگه داری شود.

روغن بسیار مفیدی است اما نگهداری آن مشکل است.

در بسیاری موارد تخریب روغن زیتون از آغاز تولید شروع می شود.

حرارت ونور ٬ این روغن را از بین می برند ولی متاسفانه توجه چندانی به این موضوع نمی شود.

در صورتی که این مراقبت های ساده را انجام دهید ٬ به مدت طولانی ( نزدیک به دو سال ) قابل نگهداری خواهد بود.

فواید روغن زیتون:

٭بسیاری معتقدند سلامت و عمر طولانی ساکنان مدیترانه در قرون گذشته مدیون استفاده از زیتون و روغن زیتون است.

٭سلامت شریان ها را تامین می کند٬

٭کلسترول بد خون را کاهش می دهد٬

٭مانع تنگ شدن شریان ها می شود.

٭وجود ریزمغذی ها و ویتامین E بالا٬ این روغن را به یک محافظ قلب در برابر انواع بیماری ها تبدیل کرده است.

٭ این روغن آنتی اکسیدانی قوی است و برای کاهش ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی موثر است.

٭مصرف خالص این روغن از نظر آنتی اکسیدانی مانند اسید اولئیک غنی است.

٭مسوول محافظت در برابر اکسیداسیون است ٬ در نتیجه از بروز سرطان جلوگیری می کند.

* امروزه تاثیر روغن زیتون در جلوگیری از سرطان کولون ٬ سرطان سینه و پوست ثابت شده است.

٭ قند خون را تنظیم می کند به همین دلیل از روغن هایی است که در رژیم های غذایی دیابتی ها تجویز می شود.

٭مطالعات نشان داده اند افرادی که در رژیم غذایی خود از روغن زیتون طبیعی به جای سایر روغن ها استفاده می کنند ٬ کمتر به دیابت مبتلا می شوند.

٭ ملین مزاج و تقویت کننده دستگاه گوارش٬ درمان کننده یبوست های مزمن و انسداد روده است.

٭ برای سرخ کردن در حرارت بالا اصلا مناسب نیست.

درباره ی ali

مطالب مرتبط

اعلام نظر نظام پزشکی درباره ی تعرفه های سال ۹۸

سلامت نیوز:رییس کل سازمان نظام پزشکی طی نامه ای به دبیر شورای عالی بیمه سلامت خواستار رشد تعرفه های پزشکی سال ۹۸ بر اساس تورم و رشد حقوق و دستمزد شد. به گزارش سلامت نیوز به نقل از روابط عمومی سازمان نظام پزشکی متن این نامه به شرح ذیل است: دبیر محترم شورای عالی بیمه سلامت کشور با سلام احتراماً بر اساس بند ک ماده ۳ قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی مبنی بر اظهار نظر و مشارکت فعال سازمان به هنگام تعیین یا تجدیدنظر در تعرفه ها، به استحضار می رساند این سازمان تعرفه های واقعی بخش خصوصی در دو بخش ویزیت و هتلینگ را بر اساس قانون بیمه همگانی مصوب سال ۱۳۷۳ و بند ۹ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور بر حسب مبانی محاسباتی مصوب شورای عالی بیمه در سال ۱۳۹۲ و همچنین محاسبات مجدد متعاقب آن در سال ۱۳۹۵، با لحاظ نمودن نرخ تورم سال های بعد برای جزء فنی و نرخ رشد حقوق و دستمزد برای جزء حرفه ای محاسبه کرده که به پیوست تقدیم شده است. همانگونه که مستحضر هستید در مهرماه سال ۹۷ برای شش ماه دوم با تکیه بر جزء فنی و هتلینگ رشد ۵/۵ درصدی مورد تصویب شورای عالی و سازمان محترم برنامه و بودجه قرار گرفت که این مهم به سرانجام نرسید و موجب افزایش هزینه ها و بدهی های معوق گردیده است. بدیهی است که فاصله زیاد تعرفه های مصوب با تعرفه های واقعی خدمات در یک سال به سادگی قابل جبران نیست و این فاصله انباشته برای مؤسسات درمانی و ارائه دهندگان خدمات موجب مشکلات عدیده ای شده است. ضمن رعایت تمام جوانب امر و حفظ حقوق بیماران که همانا حفظ کیفیت خدمات در حد انتظار و استانداردهای موجود می باشد و با در نظر گرفتن وضعیت اقتصادی در سال آینده و پیرو دومین مصوبه بیست ویکمین جلسه شورای عالی سازمان نظام پزشکی در خصوص تعرفه های سال ۱۳۹۸ درخواست می گردد میزان رشد تعرفه های پزشکی در سال ۹۸ با توجه به مشکلات مطرح شده برای سال مذکور حداقل در جزء فنی خدمات بر اساس تورم و در جزء حرفه ای معادل رشد حقوق و دستمزد در نظر گرفته شود و همچنین ابلاغ و اجرای تعرفه ها در ابتدای سال صورت پذیرفته تا همزمان با رشد حقوق و دستمزد امکان اجرایی شدن آن در مراکز درمانی به وقوع پیوندد. در ضمن با عنایت به ثابت ماندن ارزش خدمات در سال ۹۵ و عدم جبران مؤثر آن در سال ۹۶ و ۹۷ در سرانه ی پزشکان شهری جهت حفظ مسیر نظام ارجاع و پزشکی خانواده حداقل میزان رشد ۴۰ درصد مورد انتظار می باشد. دکتر محمدرضا ظفرقندی رئیس کل گفتنی است متن مصوبه شماره ۲ بیست و یکمین جلسه شورای عالی مورخ ۹۷/۱۲/۱۶به شرح ذیل است: پیرو ارائه گزارش نائب رئیس محترم کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه درخصوص مذاکره ها و پیشنهادهای آن کمیسیون در رابطه با تعرفه های تشخیصی و درمانی بخش خصوصی سال ۱۳۹۸ و با توجه به اینکه در جهت نیل به قیمت واقعی خدمات می بایست تعرفه های موجود حداقل به میزان هفتاد درصد افزایش یابد لیکن شورای عالی با توجه به وضعیت اقتصادی و اجتماعی هموطنان عزیز مقرر نمود که در حال حاضر با لحاظ میانگین افزایش تعرفه های فعلی به میزان ۲۵ درصد و در دو بخش قیمت تمام شده و تعرفه پیشنهادی ، مواضع سازمان به شرح ذیل اعلام گردد: الف – با عنایت به محاسبه قیمت تمام شده ویزیت و هتلینگ توسط کمیسیون تخصصی مشورتی تعرفه و بیمه شورای عالی بر مبنای محاسبات شورای عالی بیمه (جداول پیوست) ضمن برنامه ریزی برای حصول به قیمت های واقعی ، قیمت های محاسبه شده ملاک تصمیم گیری های آتی قرار گیرد . ب – شورای عالی جهت امکان تداوم فعالیت مراکز تشخیصی و درمانی حداقل رشد تعرفه ها را در دو جزء فنی بر مبنای نرخ تورم و جزء حرفه ای بر مبنای رشد حقوق دستمزد پیشنهاد می نماید. ج ‍) با عنایت به ثابت ماندن ارزش خدمات در سال ۹۵ ، و عدم جبران در سال های ۹۶ و ۹۷ پیشنهاد می گردد حق سرانه پزشکان خانواده شهری حداقل به میزان ۴۰% افزایش یابد. د) با لحاظ نظریه انجمن داروسازان ایران پیشنهاد می گردد خدمات همکاران داروساز در قالب خدمات پزشکی “K” با ضریب یک دهم به ازای هر قلم حداکثر سه قلم محاسبه گردد . ه) پیشنهاد می گردد در بخش پاراکلینیک (شامل آزمایشگاه و رادیولوژی و ...) بخش فنی تابعی از تورم سالیانه باشد که می بایست در هر سال دو بار محاسبه گردد.