خانه / تغذیه / راه طولانی ریشه کنی سوء تغذیه زنان باردار، در ایستگاه ۲۷ استان

راه طولانی ریشه کنی سوء تغذیه زنان باردار، در ایستگاه ۲۷ استان

سلامت نیوز: بنیاد علوی از سال ۱۳۸۷ تا پایان سال ۱۳۹۶ حدود ۳ میلیون بسته تغذیه به مادران باردار و شیرده در مناطق کمتر توسعه یافته کشور اهدا کرده است. طرحی که حالا قرار است در قالب «کمپین مهرمام»بر وسعتش افزوده شده و چتر پوشش به سراسر ایران برسد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا، ناتوانی مالی، ناآگاهی و نبود بهداشت کافی باعث می‌شود که بسیاری از بانوان مناطق محروم و فرزندانشان دچار سوء تغذیه و پیامدهای پس از زایمان شوند. کافی است بدانیم که اگر مواد مغذی به بدن مادر نرسد به درستی نمی‌تواند نوزاد خود را تغذیه کند و علاوه بر آن، خود دچار نارسایی‌هایی جدی خواهد شد. وضعیتی که خطراتی جدی را متوجه سلامت مادر یا کودک خواهد کرد.

چالشی که زنجیره‌ای از بیماری‌ها و نارسایی را شکل می‌دهد که می‌تواند جان هر مادر و کودک را به خطر بیاندازد، به ویژه که می‌دانیم مطالعات دقیق نشان داده۱۰۰۰ روز اول زندگی، فرصتی تکرارنشدنی برای سلامت یک فرد در طول حیاتش است و در صورت سو تغذیه، سلامت فرد برای همیشه از دست خواهد رفت و آثار سو آن در قالب بیماری‌های ریز و درشت همراه وی خواهد بود.

وضعیتی که متاسفانه شماری از مادران و کودکان کشورمان بدان مبتلا هستند. مادران و کودکان محرومی که برای پیشگیری از ابتلای سلامتشان به مخاطرات فراوان، بنیاد علوی از چندین سال پیش طرحی را در دستور کار قرار داده که هدف آن حمایت از ایشان و تامین مواد غذایی مورد نیاز ایشان است. به این صورت که وزارت بهداشت مادران باردار محروم را که دچار سو تغذیه هستند، شناسایی می‌کند و بنیاد علوی نیز از ماه چهارم بارداری تا ماه ششم شیردهی، آنها را تحت پوشش قرار می‌دهد.

منظور از تحت پوشش قرار دادن این مادران، اهدای بسته های غذایی مورد تایید کارشناسان تغذیه وزارت بهداشت به این دست مادران است که در مراجعه هر ماهه ایشان به خانه‌های بهداشت صورت می‌گیرد تا یکی از نتایج جانبی اجرای این طرح، مراقبت منظم ماهانه از این مادران و پایش سلامتی ایشان و کودکشان باشد.

این طرح به صورت مداوم ۱۰ سالی است که در حال اجرا است و آمارهای وزارت بهداشت در این راستا نیز نمایانگر موفقیت چشمگیر این طرح در حفظ سلامت مادران و کودکان‌شان است. طرحی که جان بسیاری از بانوان باردار و مادران شیرده مناطق کمتر برخوردار را نجات می‌دهد و امید است که با یاری مردم و ارگان‌های حمایتی و مسوول خدمات وسیع تری داشته باشد.

پویشی بزرگ که در نتیجه آن حجم گسترده‌ای از بسته‌های تغذیه مادران باردار در استان‌های مختلف توزیع شده و آن گونه که آمارها نشان می‌دهد، از نیمه دوم سال ۱۳۸۷ تا پایان سال ۹۶ در مجموع به حدود ۳ میلیون بسته رسیده است. آماری که هر ماهه در حال افزایش است و البته در سایه اقدامات اخیر بنیاد علوی، روند صعودی را تجربه می‌کند.

روندی که می‌شود آن را در جداول و نمودارهای این طرح نیز به وضوح دید. به این صورت که می‌بینیم از نیمه دوم سال ۸۷ که این طرح آغاز شد و۵ استان و ۱۰ شهرستان را تحت پوشش قرار می‌داد، مسیری برای توسعه و بسط این طرح پیموده شده که موجب شده در پایان سال گذشته (۹۶)، شاهد توزیع بیش از ۸۶۰ هزار بسته در ۲۷ استان و ۳۲۹ شهرستان کشورمان باشیم.

آمارهایی که به وضوح نشان دهنده گسترده شدن خدمات این طرح از ابتدا تا کنون است، تا جایی که اکنون به توزیع حدود ۸۰ هزار بسته در هر ماه رسیده و آن گونه که برنامه ریزی‌ها نشان می‌دهد، تا پایان سال از این عدد هم فراتر خواهد رفت. دورنمایی که در سایه استقبال مردم از «کمپین مهرمام»، بی شک محقق شدنی است.

کمپینی که اساسا هدف از راه اندازی آن، گسترش هر چه بیشتر خدماتی است که گیرندگانش، مادران باردار و شیرده کم بضاعت کشورمان هستند. گسترشی در سایه همراهی و مشارکت مردمی در این امر مهم که سوای اجر و پاداش اخروی آن، آینده کشورمان بدان گره خورده و از این رو بسیار ضروری است.

درباره ی ali

مطالب مرتبط

نگهداری ترشی در ظرف پلاستیکی ممنوع!

سلامت نیوز:ترشی را در ظرف های پلاستیکی بریزیم خوب است یا نه؟ ترشی یک چاشنی در سبد غذایی بعضی از خانوارهای ایرانی است و در خوردن غذاهای سنتی خوشمزه ایرانی، جایگاه ویژه داشته اما ارزش غذایی خاصی ندارد. به گزارش سلامت نیوز به نقل از زندگی آنلاین حتی برخی از دندان پزشکان، نسبت به فساد دندان با مصرف زیاد ترشی هشدار می دهند. درباره ترشی و نگهداری از ترشی برای نگهداری درست از ترشی ، این نکات را بدانید تابستان فصل ترشی های رنگ رنگ است. فصل خیارشور و لیته و هفت بیجار. اگر قرار است خودتان دست به کار تهیه این ترشی ها شوید، باید قبل از آماده کردنشان اصول اولیه کار و فوت کوزه گری را بدانید. اگر هم آنها را آماده تهیه می کنید، باز باید از شرایط نگهداری و مصرفشان با خبر باشید. در اینجا نکاتی را درباره نگهداری ترشی را برایتان بازگو می کنیم. نکاتی درباره نگهداری ترشی ها بهتر است ترشی را در ظروف سفالی یا بلوری یا چوبی بریزید و در آن ها نگهداری کنید. یادتان باشد حتماً از مصرف ظروف پلاستیکی پرهیز کنید ظروف پلاستیکی طعم چاشنی را پس از مدتی تغییر می دهند. به طور کلی، چاشنی ها را در جای خشک و خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری کنید؛ همچنین درِ ظرف را محکم ببندید که هوا وارد آن نشود. باقیمانده ی ترشی سر سفره را به ظرف اصلی بازنگردانید؛ در غیر این صورت، این کار تمامی محتوای ظرف را غیرقابل استفاده می کند. دقت کنید که قاشق یا ملاقه ای که با آن قصد برداشتن چاشنی را از ظرف اصلی دارید حتماً تمیز و خشک باشد؛ حتی به اندازه ی نوک قاشق چربی شما را از تمامی چاشنی محروم خواهد کرد. هر ماده ی خارجی که به ظرف ترشی وارد شده و در سطح سرکه ی آن شناور است، باید فوراً برداشته شود. آیا ترشی های صنعتی، نگهدارنده دارد؟ برخلاف باور نادرستی که وجود دارد در ترشی های کارخانه از مواد نگهدارنده یا افزودنی خاصی استفاده نمی شود. اسید استیک (سرکه) خود نوعی نگهدارنده ترکیبات ترشی است. اسید استیک سرکه می تواند با کاهش pH مدت زمان ماندگاری این محصول را افزایش دهد. هیچ نوع میکروب بیماری زا یا عامل فسادی نمی تواند در محیط اسیدی رشد کند. از خرید محصولاتی که برچسب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت را ندارد خودداری کنید. سرکه مورد استفاده در ترشی های کارخانه از میوه تهیه می شود و شایعاتی که در خصوص استفاده از سرکه های تهیه شده از اسیدهای سنتزی و شیمیایی بدون دخالت میوه در ترشیجات کارخانه ای وجود دارد نادرست است و هیچ خطری برای سلامت ندارند. علت اینکه نمک به ترشی اضافه می شود چیست؟ علت افزودن نمک به ترشی تخمیر مطلوب تر و مزه دار شدن ترکیبات آن است. با حذف نمک تغییر چندانی در محصول ایجاد نمی شود. بهتر است در شیوه خانگی، ترشی هایی بدون افزودن نمک تهیه شود به کارخانجات توصیه شده تا علاوه بر کاهش استفاده از نمک مصرفی، انواعی از ترشیجات را به صورت رژیمی و بدون استفاده از نمک تهیه کنند. آیا ترشی، فساد پذیر است؟ برخلاف شورها، احتمال فساد و کپک زدن ترشی ها تقریبا در حد صفر است. علاوه بر خاصیت نگهدارنده بودن سرکه آن، اغلب ترشی های کارخانه پاستوریزه می شوند و در این فرآیند حرارتی آلودگی های احتمالی از بین می رود. در صورت ورود قاشق آلوده به ظرف ترشی یا باز ماندن در آن احتمال کپک زدن وجود دارد. بهتر است موادغذایی کپک زده را کاملا دور بریزید. از مصرف ترشی کپ زده خودداری کنید. برای نگهداری ترشی نیازی به یخچال نیست و قرار دادن آن در محیط دور از نور و حرارت اکتفا می کند. بهترین سبزی ها برای درست کردن ترشی عبارت اند از: گشنیز –جعفری-نعنا- ترخون- مرزه- ریحان شوید -پیازچه -پونه –آویشن- شنبلیله -ساقه های تازه و سبز سیر برگ و ساقه ی جوان و ترد کرفس -جاشیر یا جوشیر- چوچاق یا شوشاق -خالواش -کاکوتی یا کوتکوتو