خانه / سلامت / عکس/چه بلایی سر «جواهر کدرشده ایران» آمد؟

عکس/چه بلایی سر «جواهر کدرشده ایران» آمد؟

سلامت نیوز: نگین فیروزه‌ای آذربایجان دیگر سرخ شده است؛ مقصر هم مدیریت است و هم تغییر اقلیم.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از خبرآنلاین؛‌دریاچه‌ ارومیه که آذری‌ها آن را «نگین فیروزه‌ای آذربایجان» صدا می‌کنند، زمانی بعد از دریای خزر بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه بود.

اما از اواخر سال‌های ۱۹۷۰ میلادی طبیعت و انسان‌ها این جواهری که در شمال غربی ایران قرار گرفته بود را کوچکتر و کوچکتر کردند؛ فقط در طول ۳۰ سال حجم دریاچه ۸۰ درصد کاهش یافت، همین شد که دیگر فلامینگوهایی که از آرتمیای دریاچه تغذیه می‌کردند این مکان را ترک کردند، حتی توریست‌هایی که به دریاچه سفر می‌کردند هم به شدت کاهش پیدا کردند.

تنها چیزهایی که باقی مانده، اسکله‌ای است که به هیچ‌جا نمی‌رسد، لاشه کهنه کشتی که خاکی شده و مناظر سفید از نمک است. بادهایی که روی دریاچه می‌وزد گاهی به شکل گرد و خاک نمک به سمت مزارع کشاورزی می‌رود. این طوفان‌های نمک، چشمان ریه‌ها و پوست ۱.۵ میلیون جمعیت مردم تبریز که کیلومترها از دریاچه ارومیه دورتر هستند را سوزانده است.

در سال‌های اخیر هم به علت تولد باکتری‌ها در آب‌های این دریاچه که ۸ برابر یک اقیانوس شور است رنگ آن از فیروزه‌ای به قرمز خونی تبدیل شده است. اما چه بلایی بر سر دریاچه آمده؟

دانشمندان می‌گویند تغییراقلیم خشکسالی‌ها را شدید کرده و سرعت تبخیر را هم در تابستان‌ها افزایش داده. اما این تنها بخشی از ماجرا است: مهندسان و کارشناسان آب می‌گویند که این دریاچه از ساخت هزاران چاه غیرمجاز، ساخت و ساز سد و پروژه‌های مختلف آبیاری آسیب می‌بیند.

همین باعث شده متخصصان از دولت ایران بخواهند این روند را تغییر دهند تا به سندروم دریاچه آرال دچار نشود. این صداها به تهران هم رسیده است، حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران ۵ میلیارد دلار برای پروژه احیاء دریاچه ارومیه بودجه تصویب کرده است، با این وجود به نظر می‌رسد برخی از این وعده‌ها هم خشک شده‌اند.

در جلسه‌ای در سال ۲۰۱۶ که بین دانشمندان ایرانی و آمریکایی در کالیفرنیا برگزار شد آنها داستان‌های زیادی از اینکه چه شد با رشد جمعیت و کشاورزی با خشکسالی‌های شدیدی روبرو شدند به اشتراک گذشتند. در واقع بسیار راحت است که مسئولان در این شرایط تقصیر خشک شدن دریاچه ارومیه را بر گردن تغییراقلیم و آب و هوا بیاندازند.

امیرآقا کوچک یک پروفسور مهندسی محیط زیسا در این رابطه گفت: ‌اگر همین خشکسالی‌ها در آینده ادامه پیدا کند، پیامدهای بسیار شدیدتری دارد.

منبع: ‌نشنال جئوگرافیک

درباره ی ali

مطالب مرتبط

نگهداری ترشی در ظرف پلاستیکی ممنوع!

سلامت نیوز:ترشی را در ظرف های پلاستیکی بریزیم خوب است یا نه؟ ترشی یک چاشنی در سبد غذایی بعضی از خانوارهای ایرانی است و در خوردن غذاهای سنتی خوشمزه ایرانی، جایگاه ویژه داشته اما ارزش غذایی خاصی ندارد. به گزارش سلامت نیوز به نقل از زندگی آنلاین حتی برخی از دندان پزشکان، نسبت به فساد دندان با مصرف زیاد ترشی هشدار می دهند. درباره ترشی و نگهداری از ترشی برای نگهداری درست از ترشی ، این نکات را بدانید تابستان فصل ترشی های رنگ رنگ است. فصل خیارشور و لیته و هفت بیجار. اگر قرار است خودتان دست به کار تهیه این ترشی ها شوید، باید قبل از آماده کردنشان اصول اولیه کار و فوت کوزه گری را بدانید. اگر هم آنها را آماده تهیه می کنید، باز باید از شرایط نگهداری و مصرفشان با خبر باشید. در اینجا نکاتی را درباره نگهداری ترشی را برایتان بازگو می کنیم. نکاتی درباره نگهداری ترشی ها بهتر است ترشی را در ظروف سفالی یا بلوری یا چوبی بریزید و در آن ها نگهداری کنید. یادتان باشد حتماً از مصرف ظروف پلاستیکی پرهیز کنید ظروف پلاستیکی طعم چاشنی را پس از مدتی تغییر می دهند. به طور کلی، چاشنی ها را در جای خشک و خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری کنید؛ همچنین درِ ظرف را محکم ببندید که هوا وارد آن نشود. باقیمانده ی ترشی سر سفره را به ظرف اصلی بازنگردانید؛ در غیر این صورت، این کار تمامی محتوای ظرف را غیرقابل استفاده می کند. دقت کنید که قاشق یا ملاقه ای که با آن قصد برداشتن چاشنی را از ظرف اصلی دارید حتماً تمیز و خشک باشد؛ حتی به اندازه ی نوک قاشق چربی شما را از تمامی چاشنی محروم خواهد کرد. هر ماده ی خارجی که به ظرف ترشی وارد شده و در سطح سرکه ی آن شناور است، باید فوراً برداشته شود. آیا ترشی های صنعتی، نگهدارنده دارد؟ برخلاف باور نادرستی که وجود دارد در ترشی های کارخانه از مواد نگهدارنده یا افزودنی خاصی استفاده نمی شود. اسید استیک (سرکه) خود نوعی نگهدارنده ترکیبات ترشی است. اسید استیک سرکه می تواند با کاهش pH مدت زمان ماندگاری این محصول را افزایش دهد. هیچ نوع میکروب بیماری زا یا عامل فسادی نمی تواند در محیط اسیدی رشد کند. از خرید محصولاتی که برچسب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت را ندارد خودداری کنید. سرکه مورد استفاده در ترشی های کارخانه از میوه تهیه می شود و شایعاتی که در خصوص استفاده از سرکه های تهیه شده از اسیدهای سنتزی و شیمیایی بدون دخالت میوه در ترشیجات کارخانه ای وجود دارد نادرست است و هیچ خطری برای سلامت ندارند. علت اینکه نمک به ترشی اضافه می شود چیست؟ علت افزودن نمک به ترشی تخمیر مطلوب تر و مزه دار شدن ترکیبات آن است. با حذف نمک تغییر چندانی در محصول ایجاد نمی شود. بهتر است در شیوه خانگی، ترشی هایی بدون افزودن نمک تهیه شود به کارخانجات توصیه شده تا علاوه بر کاهش استفاده از نمک مصرفی، انواعی از ترشیجات را به صورت رژیمی و بدون استفاده از نمک تهیه کنند. آیا ترشی، فساد پذیر است؟ برخلاف شورها، احتمال فساد و کپک زدن ترشی ها تقریبا در حد صفر است. علاوه بر خاصیت نگهدارنده بودن سرکه آن، اغلب ترشی های کارخانه پاستوریزه می شوند و در این فرآیند حرارتی آلودگی های احتمالی از بین می رود. در صورت ورود قاشق آلوده به ظرف ترشی یا باز ماندن در آن احتمال کپک زدن وجود دارد. بهتر است موادغذایی کپک زده را کاملا دور بریزید. از مصرف ترشی کپ زده خودداری کنید. برای نگهداری ترشی نیازی به یخچال نیست و قرار دادن آن در محیط دور از نور و حرارت اکتفا می کند. بهترین سبزی ها برای درست کردن ترشی عبارت اند از: گشنیز –جعفری-نعنا- ترخون- مرزه- ریحان شوید -پیازچه -پونه –آویشن- شنبلیله -ساقه های تازه و سبز سیر برگ و ساقه ی جوان و ترد کرفس -جاشیر یا جوشیر- چوچاق یا شوشاق -خالواش -کاکوتی یا کوتکوتو